Objevte fascinující svět: Dýně druhy od A do Z

Dýně Druhy

Dýně velkoplodá

Dýně velkoplodá, často označovaná jako gigantická dýně, je fascinujícím zástupcem rozmanitého světa dýní. Její mohutné plody, které mohou dosahovat impozantních rozměrů a hmotností stovek kilogramů, budí zasloužený obdiv a úžas. Pěstování těchto gigantů se stalo pro řadu nadšenců po celém světě vášnivým koníčkem a soutěže v pěstování nejtěžší dýně jsou plné napětí a radosti z překonaných limitů. Dýně velkoplodá je důkazem síly přírody a lidské invence, ať už zdobí podzimní zahrady, slouží k přípravě lahodných pokrmů, nebo se stává symbolem hojnosti a prosperity. Její krása a potenciál nám připomínají, že i z malého semínka může vyrůst něco velkolepého.

Dýně muškátová

Dýně muškátová, s jejím typickým protáhlým tvarem a jemně žebrovanou slupkou, je opravdovým pokladem mezi dýněmi. Její máslová dužina, často s nádechem do oříškové chuti, je zárukou kulinářských zážitků. Hodí se jak na sladké, tak na slané úpravy a její jemná chuť vynikne v polévkách, pyré, koláčích i kompotech. Díky své dlouhé trvanlivosti je dýně muškátová ideální pro uskladnění a můžete si tak její lahodnou chuť užívat po celou zimu. Pěstování dýně muškátové je navíc poměrně nenáročné a zvládne ho i začínající zahradník. Stačí slunné stanoviště a dostatek vláhy a z krásných květů se brzy budete těšit z bohaté úrody.

Dýně Hokaido

Dýně Hokaido, původem z Japonska, si získala srdce i kuchyně po celém světě. Tato menší dýně s typickou tmavě oranžovou slupkou a nasládlou chutí je doslova vitamínovou bombou. Obsahuje vysoké množství vitamínu A, vitamínu C a vlákniny. Její příprava je navíc velmi snadná – slupka je tenká a dá se jíst, takže odpadá zdlouhavé loupání. Dýně Hokaido je skvělou volbou pro přípravu polévek, pyré, koláčů a dalších lahodných pokrmů. Její všestrannost a lahodná chuť z ní dělají královnu podzimní kuchyně.

Dýně máslová

Dýně máslová, známá také jako Butternut squash, je oblíbenou odrůdou dýně s mnoha kulinářskými možnostmi. Její máslově jemná dužina, která dala odrůdě její jméno, se po tepelné úpravě stává neuvěřitelně krémová a má nasládlou, oříškovou chuť. Díky své všestrannosti se hodí do polévek, pyré, koláčů, risotto a mnoha dalších pokrmů. Dýně máslová je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a antioxidanty, což z ní činí nejen chutnou, ale i zdravou volbu. Pěstování dýně máslové je poměrně snadné a plodí spolehlivě i v našich podmínkách. Její atraktivní tvar a sytá oranžová barva z ní dělají i krásnou dekoraci podzimní zahrady.

Dýně špagetová

V pestrém světě dýní zaujímá dýně špagetová svébytné místo. Její netradiční vnitřek, který se po tepelné úpravě rozpadá na tenká vlákna připomínající špagety, z ní dělá oblíbenou surovinu pro nejrůznější kulinářské kreace. Právě tato vlastnost ji odlišuje od ostatních druhů dýní a otevírá dveře k experimentům v kuchyni. Ať už ji zapékáte, dusíte nebo z ní připravujete polévku, dýně špagetová vás překvapí svou jemnou, lehce nasládlou chutí, která se skvěle doplňuje s nejrůznějšími druhy koření. Její využití v kuchyni je takřka neomezené a inspiruje k přípravě zdravých a chutných pokrmů. Navíc je dýně špagetová bohatá na vitamíny a minerály, čímž přispívá k celkové pohodě organismu. Její konzumace tak představuje lahodnou cestu k zdravějšímu životnímu stylu.

Dýně okrasná

Svět dýní je nesmírně pestrý a nabízí nepřeberné množství tvarů, barev a velikostí. Dýně okrasné, jak už jejich název napovídá, vynikají především svou krásou a netradičním vzhledem. Jsou jako stvořené pro podzimní dekorace a dokáží vnést do našich domovů i zahrad tu pravou atmosféru.

Existuje nepřeberné množství druhů okrasných dýní. Mezi nejoblíbenější patří například malé dýně s názvem „Jack be little“, které se díky své velikosti a sytě oranžové barvě hodí i do menších interiérů. Další variantou jsou dýně s bílou slupkou, které působí velmi elegantně a hodí se do moderních interiérů. Pro milovníky netradičních tvarů jsou tu pak dýně s bradavičnatým povrchem nebo dýně připomínající svým tvarem labuť.

Pěstování okrasných dýní je poměrně nenáročné a zvládne ho i začátečník. Stačí jim dopřát slunné stanoviště a dostatek vláhy. Odmění se vám bohatou úrodou a originální dekorací, která vám bude dělat radost po celou podzimní sezónu.

Pěstování dýní

Svět dýní je stejně pestrý jako podzimní listí! Od drobných okrasných dýní až po gigantické exempláře soutěžící o rekordy, existuje dýně pro každého. Chcete-li si vypěstovat vlastní kousek podzimní krásy, máte z čeho vybírat. Mezi nejoblíbenější druhy patří 'Hokkaido' s lahodnou dužinou ideální na polévku, 'Goliáš' ohromující svou velikostí, a 'Butternut' s máslovou konzistencí. Ať už zvolíte jakýkoli druh, radost z vlastnoručně vypěstované dýně je k nezaplacení. Představte si tu hrdost, až budete sklízet plody své práce – ať už skončí jako dekorace, součást lahodného pokrmu, nebo třeba obojí! Pěstování dýní je navíc poměrně nenáročné a zvládne ho i začátečník. Stačí slunné stanoviště, kvalitní půda a trocha trpělivosti. A kdo ví, třeba se i vy stanete hrdými pěstiteli rekordních dýní!

dýně druhy
Druh dýně Tvar Barva Použití
Hokaido Kulatá, s typickým hrbolem Oranžová Polévky, pyré, pečení
Máslová dýně (Butternut) Hruškovitá Světle hnědá Polévky, pyré, pečení
Špagetová dýně Oválná Žlutá Dužnina se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna podobná špagetám

Sklizeň a skladování

Svět dýní nabízí nepřeberné množství tvarů, barev a chutí. Od kulatých a oranžových dýní Hokkaido, ideálních na polévku, až po podlouhlé máslové dýně s jemnou oříškovou chutí, vhodné na pečení i do rizota. Sklizeň dýní je radostnou tečkou za letní péčí a zároveň příslibem lahodných podzimních pokrmů. Zralost poznáme podle zaschlé stopky a dutého zvuku při poklepání na dýni. Dýně sklízíme opatrně, abychom nepoškodili slupku, která je chrání před poškozením. Správně uskladněné dýně nám vydrží až do jara. Ideální je suché a chladné místo s teplotou okolo 10 °C. Dýně můžeme skladovat i zavěšené v síti, abychom zamezili vzniku otlaků. Zavařování, mražení, sušení – to jsou jen některé z možností, jak si prodloužit radost z dýní na celý rok. Kreativitě se meze nekladou a s trochou fantazie se dýně promění v lahodné polévky, koláče, marmelády a mnoho dalšího.

Využití v kuchyni

Dýně, to není jen dekorace na Halloween! Přehled druhů dýní je pestrý a nabízí nepřeberné možnosti využití v kuchyni. Od sladkých dezertů po slané pokrmy, dýně se stane vaším oblíbeným podzimním pomocníkem. Sladké druhy dýní, jako je Hokaido, jsou ideální na krémové polévky, lahodné koláče a voňavé marmelády. Experimentujte s pečenou dýní s kořením, gratinovanou s kozím sýrem nebo s dýňovým rizotem s parmazánem. Využijte i semínka dýní – opražená se solí jsou zdravou a chutnou pochoutkou. Nechte se inspirovat rozmanitostí dýní a objevte jejich kulinářský potenciál!

Zajímavosti o dýních

Svět dýní je plný překvapení! Věděli jste, že existuje nepřeberné množství druhů, z nichž každý má své unikátní vlastnosti a využití? Od klasické dýně Hokaido, která je ideální na polévku, přes sladkou máslovou dýni Butternut, až po dekorativní Tykev obecnou, ze které se dají vyřezávat úchvatné lucerny. Pěstování dýní je navíc velmi prospěšné pro naši planetu. Tyto rostliny jsou nenáročné na pěstování a pomáhají udržovat zdravou půdu. Navíc, díky své dlouhé trvanlivosti, nám dýně pomáhají snižovat plýtvání potravinami. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh, dýně vám zaručeně přinese radost do kuchyně i do života.

Publikováno: 03. 12. 2024

Kategorie: domov